Start van hoofdcontent

Stad

nl

Telefoon van nachtkastje gestolen terwijl student ligt te slapen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 februari 2016, 11.08 uur

Ook in een studentencomplex aan de Zuiderzeeweg maken studenten zich zorgen om hun veiligheid. Inbraken zijn volgens bewoners aan de orde van de dag.

'Ik ben gewoon lekker gaan slapen na een drukke dag op de universiteit. Ik had m'n wekker gezet op m'n telefoon. En ik word de volgende dag een uur later wakker van: "Huh? Waarom ben ik niet wakker geworden van mijn wekker?"', zegt een studente tegen AT5 bij wie onlangs werd ingebroken. 'Dus ik zoeken naar mijn telefoon, die kon ik nergens vinden. Ik dacht toen dat ik wat raars had gedaan in mijn slaap, de telefoon uit m'n bed gegooid ofzo - want die lag naast mijn hoofd. Dus ik zoeken, zoeken. En toen kwam ik in het andere gedeelte van de woning en ik voelde dat de deurklink open was en dacht ik: "Dan is m'n telefoon dus echt meegenomen.'

Lees ook: Studenten bezorgd: 'Steeds minder goed leven op de Wenckebachweg'

En zij is niet de enige. Op deze manier wordt er vaker ingebroken in het studentencomplex. De inbrekers voelen aan de klink of de deur open is en gaan vervolgens naar binnen. Op dezelfde nacht waarop de studente die wij spraken was bestolen, werd er in het complex, even verderop ook ingebroken. Daar werd onder andere een laptop meegenomen.

Lees ook: Slapende studenten slachtoffer van inbrekers

Het complex ligt afgelegen bij een tramremise en de omgeving is slecht verlicht. Bewoners hebben al meerdere malen bij woonstichting De Key aangedrongen op veiligheidsmaatregelen, maar vooralsnog zonder succes. Veiligheidscamera's hangen er niet, dat zou te duur zijn. Voor een afschrikkend effect hangen er wel bordjes dat er camera's hangen.

Lees ook: D66 maakt zich grote zorgen om veiligheid studenten Wenckebachweg

Na de inbraak komt het besef bij de studente waar was ingebroken dat er iemand in haar kamer is geweest. 'Toen ben ik heel snel naar de universiteit gegaan en daar m'n ouders en de politie gebeld en aangifte gedaan. Ik heb het de volgende dag ook bij de beheerder van De Key gemeld', zegt de studente die liever anoniem wil blijven. 'Er is niks met mij gebeurd. Het had veel erger kunnen aflopen.'

Woningcorporatie De Key laat weten dat er meerdere gevallen van insluiping bij hen bekend zijn. Daarom wordt er veel gedaan aan bewonersvoorlichting, wordt er overlegd met de politie en is er onlangs nog een kapot slot gerepareerd.