Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente en zorgverzekeraar gaan kinderen met obesitas helpen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 februari 2016, 22.39 uur · Foto: Flickr/catd_mitchell

De gemeente gaat samen met zorgverzekeraar Zilveren Kruis overgewicht bij kinderen aanpakken. De verzekeraar gaat de komende drie jaar zorgcoördinatie voor 9000 Amsterdamse kinderen met obesitas of morbide obesitas betalen.

Doel is de kinderen te begeleiden naar een gezonder leven. Volgens de gemeente gaat het om een unieke proef in Nederland. 25.000 kinderen in de stad lijden aan overgewicht. Hiervan lijden 2300 aan morbide obesitas. 

'Behandeling van overgewicht is een zaak van de lange adem. Deze kinderen moeten jaren achter elkaar in beeld blijven en begeleid worden zodat ze structureel hun leefstijl kunnen veranderen. Nu kan dat', zegt zorgwethouder Eric van der Burg.

Lees ook: Veel kinderen in de stad gevaarlijk dik

In 2013 is er al afgesproken tussen gemeente, Zilveren Kruis en andere professionals om in zee te gaan met een centrale zorgverlener. Dit is een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige die in contact zal staan met betrokken professionals. Zo is er overleg met het gezin en houdt hij over meerdere jaren in de gaten hoe het met het kind gaat.

Lees ook: Geen ongezonde tussendoortjes meer op Dapperschool

De proef wordt gesteund door het Ministerie van Volskgezondheid, Welzijn en Sport steunt de proef. Ook Amsterdammers die geen zorgverzekering hebben bij Zilveren Kruis kunnen voor de proef in aanmerking komen. De gemeente streeft er naar alle Amsterdamse kinderen in 2033 op een gezond gewicht te hebben.