Start van hoofdcontent

Stad

nl

Demonstratie Pegida en tegendemo live te volgen bij AT5

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 februari 2016, 09.51 uur

Vanmiddag om 15.00 uur houdt Pegida een demonstratie voor de Stopera. Twee uur eerder is er een tegendemonstratie. Beide demonstraties zijn live te volgen op AT5.

De beweging protesteert tegen de zogenoemde islamisering van Europa en Nederland. Het is het eerste Pegida protest in Amsterdam. In oktober en in november vorig jaar waren er al demonstraties in Utrecht en in november en december in Rotterdam. In beide steden werden er demonstranten opgepakt door de politie. In Utrecht kwam het bijvoorbeeld tot een opstootje tussen Pegida en tegendemonstranten.

Lees ook: Linkse partijen doneren vijf euro per Pegida-bezoeker

Eerder op de dag, om 13.00 uur, is er een tegendemonstratie iets verderop bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Dit protest wordt georganiseerd door SP, GroenLinks en de PvdA. De demonstratie wordt gehouden onder het motto: 'vluchtelingen welkom, racisme niet'. 

Lees ook: Officier van Justitie kijkt mee bij Pegida-demonstratie

De politie heeft maatregelen genomen omdat er bij de gemeente signalen zijn dat groepen demonstranten de confrontatie met elkaar willen aangaan. Ook heeft de burgemeester kenbaar gemaakt dat symbolen zoals hakenkruizen, in welke vorm dan ook, verboden zijn. Ook mag er geen gezichtsbedekkende kleding worden gedragen en zijn symbolen van IS of Hamas eveneens verboden. 

Beide demonstraties zijn vanmiddag live te volgen bij AT5 op tv of via AT5.nl/live.