Start van hoofdcontent

Stad

nl

Anti-vrouwen bijeenkomst geannuleerd door organisator

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 februari 2016, 10.54 uur · Foto: Wikimedia

De omstreden 'pick-up-artiest' Daryush Valizadeh heeft zijn bijeenkomst in Amsterdam vandaag afgeblazen. In een verklaring zegt hij dat hij de veiligheid en privacy niet kan garanderen voor de mannen die op de bijeenkomst af wilden komen.

Daryush 'Roosh V' Valizadeh wilde met zijn 'neo-masculine' beweging in 43 steden over de hele wereld bijeenkomsten houden. Zo ook in Amsterdam. Zelf zou hij niet aanwezig zijn. Het Spui werd genoemd als locatie van de bijeenkomst, maar later dit geschrapt en er voor gekozen de nieuwe locatie geheim te houden. Roosh V. kreeg er lucht van dat er misschien een demonstratie georganiseerd zou worden. 'Aangezien deze meet up's niet zijn bedoeld voor een confrontatie met lelijke vrouwen, worden sommige bijeenkomsten verplaatst', aldus V op zijn site.

Nu heeft hij de hele bijeenkomst dus afgeblazen. Roosh V excuseert zich voor het afblazen van de events, schrijft The Guardian

Lees ook: Omstreden ant-feminist wil bijeenkomst in Amsterdam

Valizadeh staat bekend om zijn vrouwonvriendelijke opvattingen. Zo meende hij dat verkrachting legaal zou moeten zijn. Later gaf hij aan dat hij het bedoelde als satire. Ook keert hij zich openlijk tegen feministen en homo's, die niet welkom zijn op de bijeenkomsten.

Lees ook: Politie houdt fans beruchte versierartiest in de gaten

In meerdere landen waar Roosh V. zijn bijeenkomst wilde organiseren stuitte dit op verzet. Zo werd er in Groot-Brittannië door 90.000 mensen een petitie getekend om de bijeenkomsten te voorkomen. Burgemeesters in Canada gaven aan dat Daryush Valizadeh en zijn volgelingen niet welkom zijn.