Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vuurwerkshow Chinees Nieuwjaar afgeblazen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 februari 2016, 21.54 uur

Er komt geen spectaculaire vuurwerkshow bij het Chinees Nieuwjaar morgenavond. Vanwege de verwachte stormachtige wind wordt de show geschrapt.

Het vuurwerk zou plaatsvinden vanaf het dak van hotel Krasnapolsky op de Dam, maar gezien de verwachte harde windstoten lijkt dat onveilig. Andere activiteiten, zoals het afsteken van honderdduizendklappers voor de deur van restaurant Majestic op de Dam, gaan wel door. Initiatiefnemer van de viering is de horecaondernemer Won Yip.

Lees ook: 'Ik denk dat de kwade geesten nu wel weg zijn' 

De Chinezen gaan maandag van het jaar 4712, het Jaar van de Geit, naar 4713, het Jaar van de Aap. Dat duurt tot en met 27 januari volgend jaar en daarna volgt het Jaar van de Haan.De Geit, de Aap en de Haan zijn drie van de twaalf tekens in de Chinese dierenriem. Die is volgens de legende ontstaan toen de stervende Boeddha alle dieren bij zich riep.

Er kwamen twaalf dieren afscheid nemen. De Rat verscheen als eerste, toen de Os, daarna de Tijger, Haas, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en ten slotte het Varken. Als beloning noemde Boeddha toen ieder jaar naar een van de dieren.