Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Meldingen huiselijk geweld allochtone gezinnen niet altijd goed ingeschat'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 februari 2016, 18.18 uur

Meldingen van huiselijk geweld in allochtone gezinnen worden niet altijd goed ingeschat door hulpinstanties. Dat zeggen Nisa4Nisa en Stichting Home Empowerment, die allochtone vrouwen opvangen met problemen.

Lees ook: Getuige dodelijke steekpartij: 'Ik zag hoe ze in elkaar zakte'

Valse meldingen
Afgelopen donderdag werd er voor de tweede keer in korte tijd een moeder doodgestoken door haar ex-man. Volgens beide organisaties is er in de reguliere hulpverlening onvoldoende kennis over de aanpak van problematiek binnen allochtone gezinnen. 'Vaak wordt gezegd dat het geweld niet recent was. Het is maar een bedreiging. Als een vrouw met haar baby in een pyjama de straat opgaat en ons dan vervolgens belt en zegt: ik ben bang, ik ben bedreigd en geslagen door mijn man, dan nemen wij dat heel serieus. Vangnet GGD en de politie nemen dat niet altijd serieus. Ik vermoed dat er vaak misbruik van gemaakt wordt en er valse meldingen gedaan worden', zegt Rafia Aallouch van Stichting Home Empowerment.

Lees ook: Buurt rouwt om doodgestoken Fatiha

'Taal is de sleutel'
Dat signalen niet altijd serieus genomen worden door hulpinstanties bevestigt ook Nisa4Nisa, een activiteitencentrum voor allochtone vrouwen in Nieuw-West. De organisatie zegt dat het voor reguliere hulpinstanties moeilijk is om van de standaard hulp en regels af te wijken zodat allochtone cliënten beter geholpen worden. Dat beeld herkent de Stichting Home Empowerment. 'Dat speelt ook een grote rol. Kennis van cultuur en vaak ook taal. Taal is de sleutel. Als die expertise niet hebt kun je deze doelgroep niet helpen', zegt Rafia Aallouch.

Lees ook: Slachtoffer steekpartij Noord overleden, verdachte opgepakt

Jeugdbescherming 
Jeugdbescherming, politie en gemeente willen niet zeggen of het gezin van Fatiha Abakhti bij hen bekend was. Jeugdbescherming laat weten dat er bij hulpverlening altijd gezocht wordt naar een goede match tussen een gezinsmanager en het probleemgezin. De Stichting Home Empowerment ligt momenteel in de clinch met de gemeente over een subsidiestop.