Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Zorgen om racistische incidenten voetbalwedstrijden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 februari 2016, 14.21 uur

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) maakt zich ernstig zorgen om de recente racistische incidenten tijdens voetbalwedstrijden in de eredivisie.

Lees ook: In totaal negen aanhoudingen rond klassieker

NiNsee zegt hiermee te doelen op de zwarte pop aan een strop die zondag werd opgehangen tijdens de klassieker Ajax-Feyenoord. De pop beeldde doelman Kenneth Vermeer uit. Een ander recent incident met racistische uitingen is volgens het instituut de oerwoudgeluiden die supporters van ADO Den Haag onlangs maakten richting Ajax-speler Riechedly Bazoer.

Lees ook: Vermeer-pop bungelt aan touw in Arena: verdachte aangehouden

'De verwerpelijke verwijzing van een klein deel van de Ajax-aanhang naar het lynchen van zwarte mensen door een pop te construeren die Kenneth Vermeer met een strop om zijn nek moest voorstellen keuren wij ten zeerste af', schrijft NiNsee in een persbericht. Vervolgd door: 'Wij zien dit als een grove ongevoeligheid en wellicht mede ingegeven door de onbekendheid met het Nederlandse slavernijverleden waarbij lynchen en andere vormen van mishandelingen en straffeloze levensberoving in dit verleden eerder regel dan uitzondering was.'

Lees ook: Veltman over Vermeer-pop: 'zijn het er over eens dat dit niet kan'

NiNsee zegt 'ingenomen' te zijn over het feit dat Ajax en Feyenoord naar beide incidenten direct actie ondernamen. De man die de pop ophing is een 26-jarige man uit Wageningen, dat liet het Openbaar Ministerie maandag weten. Hij wordt vervolgd voor bedreiging en moet zich dinsdag voor de onderzoeksrechter melden. 

Warm welkom voor Kenneth Vermeer in de Arena... #ajafey pic.twitter.com/YnK6yIL2jD

— myfootballscarves (@m_y_f_s) February 7, 2016