Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zorgen over hulpverlening aan allochtone slachtoffers geweld, PvdA stelt vragen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 februari 2016, 17.20 uur

Krijgen allochtone slachtoffers van huiselijk geweld wel de hulp die zij nodig hebben? Niet volgens de stichting Home Empowerment, dat allochtone vrouwen in nood opvangt. De PvdA is bezorgd en gaat hierover vragen stellen in de gemeenteraad.

Voor de tweede keer in korte tijd werd afgelopen donderdag een vrouw doodgestoken door haar ex-man. Dat gebeurde op klaarlichte dag op straat in Noord. Het slachtoffer bleek de 34-jarige Fatiha Abakhti, een moeder van drie kinderen die volgens bekenden werd bedreigd door haar ex.

Lees ook: Vrouw neergestoken in Noord

Jeugdbescherming, politie en gemeente willen niet zeggen of het gezin bij hen bekend was. Maar zelfs als het slachtoffer zich bij die instanties had gemeld, dan betwijfelt de Amsterdamse stichting Home Empowerment dat zij de juiste hulp gekregen zou hebben. 'Vaak wordt gezegd dat het geweld niet recent was. Of het is maar een bedreiging', zei hulpverleenster Rafia Aallouch gisteren in het AT5 Nieuws.

PvdA-raadslid Mbarki zegt dergelijke signalen zorgelijk te vinden. 'Als deze uitspraken kloppen, dan schiet de hulpverlening ernstig tekort. Ik wil graag van de wethouder horen of zij de signalen herkent en of er wel genoeg sprake is van culturele sensitiviteit bij onze hulpverlening. Dat laatste is wat mij betreft noodzakelijk om signalen uit probleemgezinnen op waarde te kunnen schatten.'

Lees ook: 'Meldingen huiselijk geweld allochtone gezinnen niet altijd goed ingeschat'

Bekijk hierboven onze reportage uit het AT5 Nieuws van gisteravond.