Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dit zijn de vier mannen die moeder en kind uit te water geraakte auto redden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 februari 2016, 10.53 uur · Foto: Eigen foto

Dit zijn ze dan. De vier mannen die vanmiddag - zonder aarzelen - in de koude Schinkel sprongen toen een auto met moeder en kind daar in het water belandde. Wij spraken vanavond twee van hen.

Hoewel de foto boven dit bericht waarschijnlijk anders doet vermoeden, kennen de vier mannen elkaar niet. Zij sprongen vanmiddag rond 15.45 uur, onafhankelijk van elkaar, in het koude water langs de Sloterkade. Daar dreigde een te water geraakte auto met moeder en kind te zinken. 

Een van de mannen, Ruben (tweede van links), werd gewaarschuwd door een collega. Ruben werkt voor een nabijgelegen makelaarskantoor en hoorde zijn collega roepen dat er een auto in het water lag. Hij bedacht zich geen moment, rende naar een gereedschapskist en haalde daar een hamer uit om de ruit mee in te slaan.

Kind in de auto
Eenmaal buiten hoorde hij een omstander nog eens roepen dat er ook een kind in de auto zat. 'Via de kortste route ben ik bij de Sluisstraat het water in gedoken. Met een hamer sloeg ik op de ruit in. Die brak niet. Wel kreeg ik de deur een stukje open, maar daarbij kwam mijn hand klem te zitten. Ondertussen liep de auto steeds verder vol water'. 

Lees ook: Helden redden moeder en peuter uit te water geraakte auto

Een van de andere mannen die te hulp schoot, is Wietse (links op de foto). Hij stond in de Hema langs de waterkant toen de auto van de vrouw en haar kind in het water reed. Hij hoorde geschreeuw, bedacht zich geen moment en rende naar zijn auto om een noodhamer te halen. Ook hij sprong in het water met zo'n slagwapen.

Auto volledig onder water
Uiteindelijk slaagde een van de andere mannen erin om met een steen de achterruit te slopen. 'Via de kapotgeslagen achterruit gaf de moeder het kind kind aan', zegt Ruben. 'De auto bleef zinken en was op dat moment nog maar 5 centimeter boven water. Na heel wat geweld, kreeg een van de andere mannen nog een zijraam open en kwam ook de vrouw eruit. Nog geen 3 seconden later verdween de auto volledig onder water.' 

Bij de nabijgelegen Hema kregen ze handdoeken aangereikt en werden de mannen afgedroogd. De vrouw werd ter controle naar het ziekenhuis gebracht. 

Later vandaag op onze site en in het AT5 Nieuws meer over de vier mannen en hun reddingsactie op de Sloterkade.

Y. Visser