Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van der Laan: 'Nepbom Pegida-demo was bedrieglijk echt'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 februari 2016, 19.53 uur

Volgens burgemeester Van der Laan was de nepbom die zaterdag op de beoogde demonstratieplek van Pegida werd aangebracht 'bedrieglijk echt'. Dat zei hij vanmiddag na vragen van CDA-raadslid Shahsavari in de gemeenteraad.

De burgemeester liet weten dat er op dit moment onderzoek plaats vindt naar de mogelijke dader. Camerabeelden worden onderzocht. Volgens Van der Laan bleek pas na geruime tijd dat het om een nepbom ging, dit duurde zolang omdat de bom er dus 'bedrieglijk echt uitzag.

Lees ook: CDA gaat vragen stellen: waarom demonstratie Pegida en tegenprotest zo dicht bij elkaar?

Daarop stelde de burgemeester voor om de demonstratie enkele tientallen meters te verplaatsen naar het Spinoza-beeld naast de Stopera. Daar ging Pedida niet op in. Volgens Van der Laan gebeurde dit door Pegida uit 'propagandabelang'.

Lees ook: 'Ik snap dat Pegida niet tussen tegendemonstranten door wilde lopen'

Vanwege het tramverkeer mocht de demonstratie op de Blauwbrug van Pegida maar tot 16.00 uur duren. Als Pegida was overgegaan tot de locatie bij het Spinoza-beeld had het 'desnoods tot diep in de avond' mogen duren.

Lees ook: Pegida wil 27 februari demonstreren voor ambtswoning Van der Laan

Nieuwe demonstratie
De burgemeester gaf verder aan dat toekomstige demonstratie-aanvragen op dezelfde manier beoordeeld worden. Over de locatie van de tegendemonstratie gaf de burgemeester aan dat een klein groepje demonstranten altijd uit is op een confrontatie. Hij vindt niet dat de demonstratie en tegendemonstratie te dicht bij elkaar zijn geplaatst. Juist bij de Stopera was het mogelijk de demonstratie goed af te scheiden, maar dit liep dus anders door de nepbom.

Johan Hovinga