Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzoek: raadsleden overwegen te stoppen door bedreigingen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 februari 2016, 08.49 uur

Landelijk overweegt zeven procent van de raadsleden te stoppen vanwege bedreigingen. Dit blijkt uit onderzoek van de vereniging voor raadsleden, Raadslid.nu.

Twaalf procent van de raadsleden is er nog niet zeker van of ze zichzelf weer beschikbaar stellen voor een nieuwe periode. Of het ook raadsleden in Amsterdam betreft is niet bekend. Er zijn in Nederland 8925 actieve raadsleden waarvan dertig procent heeft meegedaan aan het onderzoek, zo schrijft de NOS

Het gaat zowel om bedreigingen via social media, maar raadsleden worden ook gebeld met bedreigingen of ze worden zelfs recht in het gezegd geuit. Maar liefst veertig procent van de bedreigingen wordt face to face gedaan. 47 procent wordt via social media gedaan. De rest van de bedreigingen komen dus via de telefoon, post of mail. Tachtig procent van de raadsleden zegt zich niet van de wijs te laten brengen door de bedreigingen. 

Raadslid.nu liet het onderzoek doen vanwege de commotie over de opvang van asielzoekers. Het platform kreeg veel verhalen binnen van raadsleden over bedreigingen.