Start van hoofdcontent

Stad

nl

Plan om toeristenstromen te spreiden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.48 uur · Foto: Jos van Zetten

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) komt met een plan om de toeristenstromen in Nederland beter te spreiden. Drukke toeristische hotspots moeten met het plan worden ontlast.

Het plan is opgesteld samen met het bedrijfsleven, de regio en provincies en wordt gesteund door minister Kamp van Economische Zaken. Dit zegt NBTC-topman Jos Vranken in De Telegraaf. Het plan draagt de naam 'Holland City'.

Het plan speelt in op de relatief korte afstanden en reistijden in Nederland, zegt Vranken. 'Voor veel buitenlandse toeristen is hier in feite één groene stad. We gaan hen verleiden meer van de gebaande wegen af te gaan en andere dingen te ontdekken.'

In het plan is Nederland verdeeld in verschillende 'wijken' met allemaal een eigen karakter. 'Maar ook willen we diverse regio's samenbrengen in één verhaallijn. Bijvoorbeeld onze nationale keuken, Nederland Waterland en de Gouden Eeuw. De bezienswaardigheden in het land zijn nu vaak te gefragmenteerd, daarom is er weinig interesse in het buitenland. Ons doel is te groeien buiten de hotspots. Zo ontlasten we ook Amsterdam, waar het steeds voller wordt met al zeventien miljoen bezoekers per jaar', zegt Vranken. 

Er is volgens Vranken de mogelijkheid om door te groeien met het aantal bezoekers. 'Met een betere benutting van de capaciteit en nieuwe toeristenroutes, ook in Groot-Amsterdam, kunnen we doorgroeien tot zo'n achttien miljoen internationale aankomsten in 2025, zonder dat die de lokale bevolking verdringen.'