Start van hoofdcontent

Stad

nl

GVB haalt dagkaarten uit verkoop: 'Wordt volstrekt oninteressant om chauffeurs te overvallen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 februari 2016, 17.08 uur

Het GVB haalt de dagkaarten en de kinderdagkaarten per direct uit de verkoop. De maatregel is bedoeld om overvallers te ontmoedigen.

Dat zegt GVB-directeur Alexandra van Huffelen tegen AT5. Met de dagkaart en de kinderdagkaart kunnen reizigers dag en nacht onbeperkt reizen door de stad met bus, tram en metro. Het GVB voert nog niet helemaal cashloos betalen in, onder andere om agressie van reizigers te voorkomen. 

Doordat buschauffeurs de twee soorten kaartjes niet meer verkopen, is er minder contant geld aanwezig in de bussen. 'Daardoor kan het depot, de hoeveelheid geld die onze chauffeurs bij zich hebben een stuk lager zijn, dus wordt het echt volstrekt oninteressant om hen nog te overvallen', stelt Van Huffelen. 

Lees ook: 'Cashloos betalen leidt in buitenland tot 90 procent minder overvallen'

Veel politici vinden deze maatregel niet ver genoeg gaan, zij willen al het contante geld uit de bus. Van Huffelen: 'Er zijn nog heel veel reizigers die kaartjes willen kopen in de bus. Wij denken dat als we daar onmiddellijk mee stoppen, dat dat tot heel veel agressiviteit gaat leiden bij reizigers, die bijvoorbeeld naar een sollicitatiegesprek willen en snel ergens naartoe willen.'

Het streven van Van Huffelen is om over een aantal maanden wel helemaal te stoppen met contant betalen in de bus. 'We moeten dat wel doen op een manier die ook goed is voor onze reizigers. We willen dat in ieder geval dit jaar geregeld hebben. En hoe eerder we ermee kunnen beginnen, hoe beter dat is. We beginnen dus al vandaag met een eerste maatregel.' 

Shotgun
De laatste weken worden GVB-chauffeurs regelmatig overvallen, twee keer zelfs met een shotgun. Gisteravond vond de laatste overval plaats, toen werd een buschauffeur van bus 33 door twee mannen in Noord met een mes overvallen. Hij gaf zijn tas met daar in de geldlade af.