Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van der Laan: 'Vanaf eind dit jaar geen cash meer in bus '

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 februari 2016, 12.34 uur

Vanaf eind dit jaar is het niet meer mogelijk om met contant geld te betalen in Amsterdam bussen

Dit vertelde burgemeester Van der Laan vrijdagochtend. Na een recente reeks overvallen op buschauffeurs nam de roep om een cashloos openbaar vervoer de afgelopen weken toe.

'Ik ben bij het GVB geweest en hét onderwerp daar was cashloos betalen in de bus. Aanvankelijk was het de planning om in 2017 of 2018 zelfs alleen nog maar met de pin te kunnen betalen, maar door de recente gebeurtenissen is dit in een stroomversnelling terecht gekomen,' aldus Van der Laan. 

Lees ook: Bussen rijden weer na werkonderbreking GVB in Noord

'Gisteren heb ik contact gehad met de directeur van het GVB. Die had op dat moment al besloten te stoppen met de verkoop van dagkaarten, zodat er fors minder contant geld in de bussen aanwezig is. Chauffeurs rijden hierdoor nog met maar een paar tientjes rond. Maar wat belangrijker is is dat men per 31 december dit jaar een einde wil hebben aan het cash betalen', vervolgde Van der Laan.

Lees ook: GVB haalt dagkaarten uit verkoop: 'Wordt volstrekt oninteressant om chauffeurs te overvallen'

'Ik heb het volste begrip voor chauffeurs die vanochtend het werk hebben neergelegd. Daarom ben ik ook zo blij met de topprioriteit die politie en justitie hier aan geven en met de maatregelen van het GVB. Vanmiddag spreek ik met de laatste overvallen chauffeurs', aldus de burgemeester. 

Lees ook: 'Cashloos betalen leidt in buitenland tot 90 procent minder overvallen'

Of het cashloos betalen alleen wordt ingevoerd in bussen of ook in trams is nog niet bekend. Het GVB kon nog niet op de uitspraken van Van der Laan reageren.