Start van hoofdcontent

Stad

nl

Doodgeschoten politieagente krijgt eigen straat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 februari 2016, 14.07 uur · Foto: Facebook.com / politie Amstelveen

De in 2008 doodgeschoten agente Gabriëlle Cevat krijgt haar eigen straat in Amstelveen: de Gabrielle Cevatlaan.

Op donderdag 11 februari verzamelden een aantal leden van haar korps, familieleden en drie wethouders zich op de plaats waar de straat komt. De plek is nu nog een stuk weiland, genaamd 'De Scheg'. Over een paar jaar komt hier de nieuwste nieuwbouwwijk van Amstelveen.

In december riep de gemeente inwoners op om namen van Amstelveners in te sturen voor de nieuwe straatnamen. Naar aanleiding van de inzendingen wordt nu de 'mooiste en grootste laan' naar Gabriëlle Cevat vernoemd, zo zegt teamchef Amstelveen Eric Aldewereld tegen RTVA.

Doodgeschoten
De politieagente werd in 2008 doodgeschoten tijdens het uitoefenen van haar functie. Cevat sprak in Amstelveen autobestuurder Franklin F. op zijn rijgedrag aan. Ze werd daarop direct neergeschoten door F. Toen Cevat de 50-jarige man staande hield, reed hij net weg van de woning van de ouders van zijn ex-vriendin, waar hij twee kogels door de deur schoot.

Franklin F. werd veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van de politieagente en voor poging tot moord op de ouders van zijn ex-vriendin.