Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amerika leidt onderzoek naar bommeldingen scholen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 februari 2016, 16.42 uur

De Verenigde Staten doen onderzoek naar de bommelding die eind vorige maand bij verschillende Amsterdamse scholen binnenkwam. Dat zegt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg in het AT5-programma Het Verhoor.

Op donderdag 28 januari kwam bij drie scholen in Amsterdam een telefoontje binnen met een dreigement. Zo kreeg het Amsterdams Lyceum te horen dat er een bom onder het gebouw zou liggen. Volgens Aalbersberg kwamen dit soort meldingen op 'veel' scholen over de hele wereld binnen, voornamelijk in hoofdsteden.

'Die kregen ook een metaalachtige bandje te horen'. Er loopt nu een Amerikaans onderzoek, ook tegen landen waar dit vandaan komt. En dat onderzoek is nog in volle gang. 'De dreiging was dus niet uit Nederland afkomstig. En zeker niet uit Amsterdam'. Om welke landen het gaat, wil Aalbersberg nu niet zeggen.

Lees ook: Rector: 'We werden gebeld door iets dat op een computerstemmetje leek'

'Amerika neemt de leiding, maar Nederland is fors bij het onderzoek betrokken. Wij waren een van de landen waar de bommeldingen zijn binnengekomen, en zo'n melding doen is een strafbaar feit.