Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie heeft geen tijd om fietsers zonder licht te beboeten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 februari 2016, 16.25 uur

In Amsterdam worden veel minder boetes uitgeschreven voor fietsers zonder licht dan voorheen, terwijl Amsterdamse fietsers landelijk het slechtst scoren met licht voeren. De daling aan uitgeschreven boetes is de wijten aan gebrek aan werkkracht bij de politie, zo schrijft Het Parool.

Uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), waar de krant zich op baseert, blijkt dat in 2011 nog ruim vijf keer meer boetes werden uitgeschreven voor fietsen zonder licht dan in 2015. Toch fietste in de zomer van 2015 gemiddeld slechts 41 procent van de Amsterdammers met licht. Daarmee scoort Amsterdam het slechts van Nederland.

Werkkracht
Politiewoordvoerder Frans Zuiderhoek wijdt de sterke daling van uitgeschreven boetes dan ook niet aan meer verantwoordelijke fietsers in de stad, maar aan de werkkracht van de politie: 'Als er capaciteit over is, kan een groep agenten besluiten een gerichte controle te houden. Bij minder capaciteit zal dat ook minder gebeuren.'

Volgens Zuiderhoek komt de daling van uitgedeelde boetes in 2015 ook door de grootschalige cao-acties van de politie vorig jaar. Onderdeel van de cao-acties was het plan om er bij kleine overtredingen voor te kunnen kiezen slechts een waarschuwing te geven en alleen bij ernstige overtredingen boetes uit te schrijven.