Start van hoofdcontent

Stad

nl

GVB noemt nog geen datum voor cashloos betalen in bus

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 februari 2016, 19.40 uur

Het blijft onrustig bij het GVB na de serie gewelddadige overvallen van de afgelopen tijd.

Vanochtend legden buschauffeurs in Noord het werk een paar uur stil om te praten over oplossingen. Later vandaag kondigde burgemeester Van der Laan aan dat het vervoersbedrijf op 1 januari cashloos betalen zou invoeren. Het GVB ontkent dit echter weer, zodat de chauffeurs nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn.

Lees ook: Van der Laan: 'Vanaf eind dit jaar geen cash meer in bus'

Het GVB liet eerder deze week al weten te stoppen met de verkoop van dagkaarten aan boord van de bus. Hierdoor hebben chauffeurs hooguit nog een paar tientjes bij zich. Deze maatregel zou, volgens Van der Laan, worden uitgebreid naar geheel cashloze bussen aan het einde van het jaar. Maar hier is het GVB wat minder stellig over. 

Lees ook: Bussen rijden weer na werkonderbreking GVB in Noord

Het vervoersbedrijf zei tegen 16.00 uur vanmiddag 'zo snel mogelijk' cashloos betalen in te willen voeren, maar dat daar geen datum op te plakken was. De vraag is dus of betalen met bankpas of mobiel eerder dan de oorspronkelijke schatting van op z'n vroegst 2018 doorgang kan vinden.

Lees ook: GVB haalt dagkaarten uit verkoop: 'Wordt volstrekt oninteressant om chauffeurs te overvallen'

Volgende week gaat het GVB samen met de vakbonden, politie en ondernemingsraad verder kijken welke 'niet nader te noemen kleine en grote maatregelen' genomen kunnen worden om overvallen te voorkomen.