Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rover laakt cashloze buschauffeurs: 'Geld kun je toch niet verbieden?'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 februari 2016, 19.32 uur

Dat er na de reeks overvallen in Noord wat moet gebeuren, daar was men in de politiek en ook burgemeester Van der Laan het over eens. Cashloos reizen wordt versneld ingevoerd, alleen reizigersorganisatie Rover ziet dit totaal niet zitten.

'Ik begrijp de problemen en ik begrijp ook de boosheid van de chauffeurs. Maar ik vind niet dat we miljoenen mensen daar de dupe van moeten laten worden', zegt Chris Vonk van Rover. Daarmee doelt hij op de miljoenen toeristen die jaarlijks de stad bezoeken, zij maken veel gebruik van het openbaar vervoer. 

Lees ook: PvdA en VVD: Cashloos betalen moet sneller dan eind dit jaar

'Het openbaar vervoer is de afgelopen jaren zo'n zeven procent in aantal reizigers gestegen', gaat Vonk verder. 'Dat komt met name ook door de vele buitenlandse bezoekers. Als die dan niet meer kunnen betalen, raak je die kwijt.' Maar het is de politiek en het GVB vooral te doen om de veiligheid van de busschauffeurs.

Burgemeester van der Laan vertelde gisteren al dat er vanaf december dit jaar alleen cashloos betaald kan worden. In het AT5-programma Park Politiek lieten de PvdA en VVD weten dit zelfs al niet snel genoeg te vinden. 'Hoe moet het dan? Geld, muntstukken, het is gewoon een geldig betaalmiddel. Dat kun je toch niet verbieden?', vraagt Vonk zich af.

Lees ook: GVB noemt nog geen datum voor cashloos betalen in bus

Martin Damen