Start van hoofdcontent

Stad

nl

Modelverhuurder Thomas plots van AirBnb geknikkerd

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 13.21 uur

Zo'n 170 Amsterdamse Airbnb-verhuurders zijn anderhalve maand geleden onaangekondigd van de site gegooid. En het is nog steeds onduidelijk waarom dat nou is gebeurd, enkelen van hen menen dat het onterecht is en stappen naar de rechter. Zo ook Thomas.

Hij verhuurt een deel van zijn appartement al een kleine twee jaar, hij woont zelf een verdieping hoger. Hij voldoet aan de regels voor een bed&breakfast aan huis en mag onbeperkt verhuren. Het appartementje ligt in hartje centrum en Thomas krijgt dan ook vele gasten en goede recensies. Hij kan er zelfs zijn studie mee betalen.

Tot AirBnB hem eind vorig jaar plotseling van de site knikkerde. Hij zou niet meer aan de kwaliteitseisen voldoen, aldus Airbnb. 'Ik kon het eerst niet geloven, maar het is echt zo. Ik probeer al een maand contact te krijgen en te horen waar het nou aan ligt.' Airbnb stelt dat verhuurders zich aan de lokale voorschriften moeten houden. Daarin staat dat verhuur aan toeristen maximaal zestig dagen per jaar is toegestaan, maar deze regel is niet op Thomas van toepassing.

'Ik mag het hele jaar verhuren. En ik ken er dus nog meer zoals ik, en die zijn er nu ook uitgetrapt met dezelfde reden.' De rigoureuze actie volgde kort op de verlenging van een overeenkomst tussen de gemeente en het Amerikaanse bedrijf om samen illegale hotels tegen te gaan. 'Het is denk ik gewoon een campagne voeren om een betere naam te krijgen bij de gemeentes', zegt Thomas. 'Dat ze willekeurig mensen die veel verhuren en goed verdienen eruit gooien om te kunnen laten zien: "Kijk we zijn goed bezig en je moet ons blijven toestaan".'