Ajax weet met moeite van Groningen te winnen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 februari 2016, 15.51 uur

Ajax heeft zondagmiddag een lastige hindernis in de kampioensrace genomen. De ploeg legde in de tweede helft de basis voor een uitzege bij FC Groningen: 1-2

Voor het eerst in ruim vijf jaar miste Frank de Boer een wedstrijd van Ajax. De trainer was geveld door griep en werd vervangen door zijn eerste assistent Hennie Spijkerman. De Boer voelde zich niet in staat de wedstrijd in de Euroborg te volgen. Hij was zich waarschijnlijk ook alleen maar nog slechter gaan voelen als hij zijn ploeg in de eerste helft van dichtbij aan het werk had gezien.

Eerste helft
Ajax begon nog wel aardig op de hobbelige grasmat. Davy Klaassen kreeg de bal echter niet bij de vrijstaande Anwar El Ghazi. De aanvoerder van Ajax was even later zelf dichtbij de openingstreffer. Een Groningse verdediger bracht echter redding op de doellijn. Daarna was FC Groningen lang de betere, zonder echt gevaarlijk te worden. Oussama Idrissi, ingevallen voor de geblesseerde Bryan Linssen, schoot een keer voorlangs. Jesper Drost trapte wild naast.

El Ghazi
Bij Ajax kreeg El Ghazi opnieuw de voorkeur boven Arek Milik in het centrum van de aanval. Die keuze bleek aanvankelijk opnieuw niet de oplossing voor de aanvallende problemen. De aanvaller, vaak actief als rechtsbuiten, kwam lang nauwelijks in het spel voor. Hij stond in de 59e minuut wel op de juiste plek toen Nemanja Gudelj de bal voor het doel kopte (0-1). De tiende competitietreffer van El Ghazi kwam niet helemaal als een verrassing. Want Ajax speelde na rust beduidend beter dan in het eerste bedrijf.

Strafschop
De wedstrijd leek na 69 minuten beslist toen Amin Younes over de knie ging bij Hans Hateboer. Niet Gudelj, maar Lasse Schöne belastte zich met de strafschop en maakte geen fout (0-2). Een minuut na de tweede treffer kreeg Mike van der Hoorn echter zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Met al een prent op zak ging de verdediger op de voet van Michael de Leeuw staan. Ook met een man minder kreeg Ajax de beste kansen. Riechedly Bazoer mocht zich aanrekenen dat hij zijn ploeg niet naar 0-3 schoot. De tegentreffer van Danny Hoesen in blessuretijd kwam te laat om het duel nog spannend te maken (1-2).