Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kapper voor kroeshaar: 'Het is prachtig dus waarom zou je het niet dragen?'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 februari 2016, 17.02 uur

Gisteren werd in West een speciale kappersacademie voor krul- en kroesend haar.

De 25-jarige Valerie ging 2 jaar geleden pas voor de allereerste keer in haar leven naar de kapper. 'We doen het allemaal thuis. Mijn nicht kan het, mijn tante kan het. Dus eigenlijk hoeven we nooit naar de kapper', zegt Valerie. Eigenlijk is dat noodgedwongen, want afro-kappers zijn er natuurlijk genoeg. Maar die richten zich meer op het ontkroesen van het haar.

Eigenaresse Dominque van Kappersschool Sheado ziet een verandering: steeds meer mensen zijn dat chemische spul zat. Ze willen, net als Valerie, hun natuurlijke haar behouden. En daar weten kappers dus niet echt raad mee. 'Wat de meeste kappers doen is het glad tangen en dan zie je dus helemaal geen structuur meer. En dan gaan ze knippen. En als ze over een paar dagen het haar weer nat gaat maken, dan zie je dat het gewoon scheef geknipt is. En dat is de klacht die ik vaak krijg van klanten', zegt Dominique.

De opleiding moet daar dus verandering in brengen. En het liep meteen storm. Dominique heeft na een strenge selectie een paar studenten uitgekozen om kroeskapper te worden. Soraya is een van de gelukkigen. 

Dominique vindt dat kroeshaar zo mooi is dat jet het vooral niet moet verbergen. 'Ik voel me lekker vrij met mijn haar. Het is het haar waarmee je bent geboren. En het is gewoon prachtig dus waarom zou je het niet dragen?'