Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mislukte liquidatiepoging op Pjotr in Diemen 'angstaanjagend'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 februari 2016, 19.15 uur

'Angstaanjagend', noemt het Openbaar Ministerie de mislukte liquidatiepoging op Peter 'Pjotr' R. in een woonwijk in Diemen, vorig jaar november. In de rechtbank van Amsterdam diende vanmiddag de pro-formazitting tegen drie verdachten (23, 26 en 33).

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de verdachten zware criminelen. De manier waarop zij zich gedragen, getuigt van 'lichtvaardigheid en koelbloedigheid die doet vrezen voor herhaling'. Onze verslaggever Mark Schrader deed vanmiddag op Twitter live verslag vanuit de rechtszaal.

Bodyguard van Stanley Hillis
Bij de mislukte liquidatiepoging werd Peter R. op 5 november onder vuur genomen in Diemen. Hij is een bekende van de politie en bekend in het criminele milieu. Zo onderhield hij nauwe banden met de in 2011 in Amsterdam geliquideerde crimineel Stanley Hillis. Het wordt gezegd dat Pjotr enige tijd zijn bodyguard is geweest.

Lees ook: Vier arrestaties na poging liquidatie Peter R. in Diemen

R. werd werd meerdere keren beschoten aan het Fregat in Diemen. R. zat in een auto (foto boven) op een parkeerterrein toen hij onder vuur werd genomen met een automatisch wapen. Hij werd verschillende keren geraakt, maar overleefde de aanslag. Op verschillende plaatsen in Amsterdam en Osdorp werden vier verdachten ingerekend voor betrokkenheid bij de mislukte moordaanslag. Bij huiszoeking vonden rechercheurs vuurwapens, bivakmutsen, kogelwerende vesten en twee kilogram explosieven.

Afluisterapparatuur
Agenten zaten de verdachten al voor de liquidatiepoging op de hielen. Zo werden de mannen nauwlettend gevolgd door een observatieteam, bleek vanmiddag bij de pro-formazitting. Op gegeven moment wilde de politie ook afluisterapparatuur aanbrengen in een van de auto's van de verdachten. Dat ging echter niet, omdat die op dat moment werd gebruikt bij de liquidatiepoging in Diemen.

OM: op ochtend van de liquidatiepoging wilde recherche afluisterapparatuur plaatsen in gestolen VW Golf waar verdachten in reden. #Diemen

— Mark Schrader (@markschrader) 17 februari 2016

OM: toen was bij recherche nog niet bekend dat verdachten het op Peter R. hadden voorzien. #Diemen

— Mark Schrader (@markschrader) 17 februari 2016

OM: toen melding schietpartij (12.37) binnenkwam, bleek vluchtauto een Volkswagen Golf. Toen werd link meteen gelegd. #Diemen

— Mark Schrader (@markschrader) 17 februari 2016

Met andere woorden: politie stond met afluisterapparatuur klaar voor auto, die even verderop wordt gebruikt bij liquidatiepoging #Diemen

— Mark Schrader (@markschrader) 17 februari 2016

Lees meer details terug in het verslag dat verslaggever Mark Schrader deed op Twitter: