Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lichtniveau havengebied met app te regelen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 februari 2016, 17.16 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

De stad claimt er een wereldprimeur mee te hebben: lantaarnpalen langs een fietspad die werken op lokaal opgewekte stroom. En hoe fel die lampen schijnen, kun je zelf bepalen met een app.

Het lichtniveau kunnen fietsers naar wens hoger of lager instellen, afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden. Volgens de gemeente verhoogt dit het gevoel van veiligheid en voorkomt het onnodig energiegebruik. Daarnaast is straatverlichting bedienen via een app natuurlijk gewoon leuk.

De stroom wordt opgewekt door middel van de nabij gelegen drijvende zonnepanelen en van een mini-windturbine. Deze zorgen er voor dat er een batterij wordt opgeladen die weer in verbinding staat met een eigen gelijkspanningsnet die de lantaarns van licht voorzien. In totaal 42 straatlantaarns in het havengebied zijn verlicht met duurzame energie die ter plekke is opgewekt. Het plan is dat het hele havengebied straks word verlicht door led-lantaarns met lokaal opgewekte stroom.

Er wordt geen gebruik gemaakt van het reguliere lichtnet. Zo verdient het systeem zichzelf terug, omdat er geen energiekosten zijn. Er hoeven geen leidingen en kabels te worden gelegd vanaf het hoofdstroomnet. Er zijn ook geen omvormers nodig en zijn de kabels die worden gebruikt dunner.