Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tram wordt reizigersvriendelijker: proef met overal in- en uitstappen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 februari 2016, 08.06 uur · Foto: YouTube / stephand335

Om voor eens en altijd een einde te maken aan de verwarring over waar nou in - en uit te stappen in de tram, houdt de GVB een proef waarbij reizigers gebruik mogen maken van álle deuren.

De proef met tramlijn 2 (Centraal Station - Nieuw Sloten) ging deze week van start en loopt tot en met 24 april. De test maakt deel uit van het project 'Reis voor de Reiziger', waarbij de GVB onderzoekt hoe het reizigers beter naar de zin kan maken.

Intensief gebruikt door toeristen
Dat GVB uitgerekend tram 2 kiest, mag geen verrassing heten, schrijft De Telegraaf. 'De lijn wordt intensief gebruikt door toeristen, omdat tram 2 bij de belangrijkste attracties in de binnenstad langs gaat' En juist toeristen blijken vaak verward over de regel waarbij reizigers alleen voorin mogen stappen, of bij de voorlaatste deur achterin bij het hokje van de conducteur. In de proefperiode gelden deze regels dus niet. Alleen de voorste deur bij de trambestuurder blijft exclusief voor instappers.

'Aan het einde bekijken we hoe deze ervaringen kunnen helpen om het comfort en gemak voor de rezigers verder te vergroten en het oponthoud bij in- en uitstappen te verkleinen', reageert een woordvoerder van GVB in de krant.

Toeristische attractie
Tramlijn 2 is op zichzelf al een echte toeristische attractie. Volgens het blad National Geographic Traveler behoort de lijn zelfs tot een van de mooiste ter wereld.  Maar oordeel hieronder vooral zelf: