Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verplaatsen Pegida-demonstratie 'een beetje laf'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 februari 2016, 19.36 uur

'Een beetje laf', dat is de reactie van Anti-Islam-beweging Pegida op het nieuws dat de demonstratie zaterdag niet voor de ambtswoning van burgemeester Van der Laan mag worden gehouden, maar weer bij het stadhuis. 'Eerst groot verkondigen dat we mogen voor de deur mogen discussiëren, nu twee dagen ervoor krijg je te horen nee toch niet, ga maar naar de Stopera', aldus Edwin Wagensveld van Pegida.

De Amsterdamse driehoek besloot vandaag dat ze de strook aan de Herengracht te smal voor de demonstratie met zo'n 300 deelnemers. Daarnaast zijn er nog mogelijke tegendemonstraties.  

Het ging er af en toe stevig aan toe afgelopen 6 februari. Door een nepbom kon de demonstratie van Pegida op het voorplein niet doorgaan en daarna weigerden ze naar een alternatieve locatie 30 meter verderop te verhuizen. De beweging voelde zich slachtoffer en kondigde al snel aan zaterdag bij de ambtswoning te willen demonstreren. De burgemeester gaf eerder aan hier persoonlijk niets tegen te hebben

Na overleg met driehoek is nu toch besloten tot een alternatieve locatie. Vooral uit veiligheidsoverwegingen, maar ook vanwege de onevenredige belasting voor bewoners, ondernemers en het verkeer op de Vijzelstraat. Pegida is het er niet mee eens en wilde vandaag niet zeggen of ze ook echt naar de Stopera gaan.  

Bij de gemeente is nog geen tegendemonstratie aangemeld, wel zijn er signalen dat mensen de Pegida-demonstratie willen verstoren.