Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zo gaat het Johnny Jordaanplein eruit zien

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 februari 2016, 22.41 uur · Foto: Gemeente Amsterdam

Fel verzet vanuit de buurt, want het transformatorhuis moest weg, parkeerplaatsen verdwenen en bovenal werden Johnny, Johnny, Leen en Nelis uit de grond getrokken. Maar na jaren van gesteggel ligt er nu een ontwerp voor het Johnny Jordaanplein, waar bijna iedereen mee kan leven.

Dat de Elandsgracht, waar het plein deel van uitmaakt, op de schop moest, dat was volgens het stadsdeel Centrum duidelijk. Ook het bont beschilderde transformatorhuis, dat zou zorgen voor een gevaarlijke verkeerssituatie, moest weg en dat leidde tot groot verdriet in de buurt. Vooral de inmiddels overleden Hannie Pastor had het daar erg moeilijk mee en heeft tot het einde geprobeerd 'zijn' huisje te redden. Middels een referendum gingen de plannen van de gemeente voor de hele Elandsgracht toch door. Maar om de buurt tegemoet te komen, mocht het Johnny Jordaanplein door hun ontworpen worden, schrijft het Parool.

Lees ook: 'Jordanezen accepteren uitslag referendum Elandsgracht niet'

Het ontwerp van de buurt is deze week door het stadsdeel Centrum goedgekeurd. Het plein krijgt een groene beukenhaag en op de plek van het transformatorhuis komen lange zitbanken. Maar het allerbelangrijkste: midden op het plein komen de beelden van Johnny Jordaan, Tante Leen, Johnny Meijer en Manke Nelis gewoon weer terug.

Lees ook: Standbeelden Johnny Jordaanplein verwijderd voor herinrichting