Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wim Pijbes vertrekt als hoofddirecteur van Rijksmuseum

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 maart 2016, 13.58 uur

Wim Pijbes vertrekt in augustus als hoofddirecteur van het Rijksmuseum.

Dat heeft het Rijks dinsdagochtend bekendgemaakt. Pijbes was onder andere verantwoordelijk voor de grootscheepse renovatie van het museum. In hetzelfde jaar werd de directeur door Elsevier uitgeroepen als 'Nederlander van het Jaar'.

Volgens voorzitter van de Raad van Toezicht Jaap de Hoop Scheffer betreurt het museum het vertrek. Pijbes heeft volgens hem een cruciale rol gespeeld om het Rijksmuseum te vormen tot wat het nu is.

Pijbes: 'Ik heb met veel plezier en inzet de taken volbracht die ik bij mijn aantreden had gesteld. Ik heb leiding mogen geven aan één van de mooiste museau in de wereld en heb met een fantastisch team van enthousiaste collega's het Rijksmuseum mogen openen.'

In april 2013 werd de compleet vernieuwde toeristische trekpleister geopend. Pijbes - die sinds 2008 voor het museum werkt - gaat in de toekomst aan de slag als algemeen directeur voor het nieuwe museum van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh.

Maerten Soolmans en Oopjen Coppit

Pijbes speelde een grote rol bij de aankoop van de inmiddels beruchte huwelijksportretten van Rembrandt. De twee portretten zijn gekocht voor zo'n 160 miljoen euro. De schilderijen worden momenteel opgeknapt en gaan met Frankrijk gedeeld worden.

Obama op bezoek
Het hoogtepunt van zijn dienstverband zal toch wel het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama zijn. Obama landde per helikopter in 'de tuin' van het museum om vervolgens met de Nachtwacht als achtergrond (en een glunderende Pijbes aan zijn zijde) een persconferentie te houden:

abc5media_video_0

Vincent Mentzel