'Nu wij dit weten, mag zijn naam niet langer worden vereeuwigd en geëerd met een zaal in het gemeentehuis', laat het CIDI (Centrum voor Informatie en Documentatie Israël) weten. Omdat 'nu blijkt dat Mijksenaar in de jaren 1942-1943 de bezetter enthousiast hielp bij de deportaties van joden en dat hij zich beijverde om dit proces snel en efficiënt te laten verlopen.'

Het Parool baseert zich op een onlangs verschenen dissertatie. Daaruit blijken volgens de krant de twee gezichten van Pieter Jan Mijksenaar. Hij redde twee joden (en werd daarvoor later geëerd) maar ook bedacht hij plannen om de gedwongen verhuizing van joden naar getto's te versnellen.

Volgens de auteur van de dissertatie, Stephan Steinmetz, hadden Amsterdamse ambtenaren in de oorlogsjaren vaak een tweeslachtige houding: als het om joden als groep ging heerste veelal apathie; maar velen hebben wel individuele joodse bekenden geholpen.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat de uitkomsten en feiten van het promotieonderzoek zorgvuldig worden bestudeerd en dat daarna een reactie volgt.