Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lijst Britse 'Most Wanted' aangevuld met vijf nieuwe criminelen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 maart 2016, 15.17 uur

Vijf Britse criminelen zijn toegevoegd aan een opsporingslijst van misdadigers die zich vermoedelijk in Nederland schuilhouden. Het gaat om verdachten van moord en drugshandel. Voor hen is er ook een Europees arrestatiebevel.

Deze lijst, van onder meer de Britse National Crime Agency (NCA), werd in 2010 in Nederland gelanceerd. Toen stonden er veertien verscholen Britse voortvluchtigen op. Inmiddels zijn tien van hen opgepakt.

Lees ook: Beruchte Britse 'A-team' criminelen opgepakt in stad

De campagne is een samenwerkingsverband van de Nederlandse en Britse politie en justitie, Meld Misdaad Anoniem en de Britse zusterorganisatie Crimestoppers. De campagne, Operation Return, is dinsdag opnieuw gelanceerd. 'Nederland is geen veilige haven', zei Olivier Dutilh, hoofd regionale onderzoeken in Amsterdam. 'We willen geen Britse criminelen in Nederland en Amsterdam.'

Nederland, en met name Amsterdam, is een populaire schuilplaats voor de voortvluchtige criminelen. De nieuwe namen op de lijst zijn David Ungi (24) uit Liverpool en Shane O'Brien (28) uit Londen. Zij worden verdacht van afzonderlijke moorden. David Walley (40) en Shazad Ghafoor (29) uit Manchaster en Ahmed Ohmer (45) uit Nottingham worden verdacht van drugssmokkel.

Lees ook: Deze voortvluchtige Britten lopen mogelijk rond in Amsterdam

abc5media_video_0