Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tbs voor man die vriendin 'uit liefde' doodsloeg met hamer

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 maart 2016, 17.36 uur · Foto: Irene Des / foto via Whatsapp (06-51190938)

Een 34-jarige inwoner van Amsterdam, die vorig jaar zijn vriendin 'uit liefde' doodsloeg met een hamer in hun woning aan de Jozef Israëlskade, is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Daarmee gaat de rechtbank mee in de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De Amsterdammer had zijn 47-jarige vriendin leren kennen in een psychiatrische inrichting waar ze beiden als patiënt werden behandeld. Dat ging lange tijd goed. Maar na een relatie van zes jaar, barstte vorig jaar de bom. In hun gezamenlijke woning aan de Jozef Israëlskade (Zuid) sloeg de man op 9 juni zijn partner dood met een hamer. Ook stak hij haar meerdere keren met een mes. Daarna belde de man zelf 112. Op de plaats delict trof de politie een verwarde man aan en het inmiddels overleden slachtoffer in een plas bloed.

Lees ook: Psychiatrisch patiënt sloeg vriendin dood met hamer 'uit liefde'

De man vermoordde zijn vriendin in psychotische toestand. Volgens de rechtbank lijdt de man aan een ernstige psychische stoornis en is hij vanaf zijn negentiende in beeld bij de geestelijke gezondheidszorg. De man wordt volledig ontoerekeningsvatbaar geacht. Er is sprake van een sterk verhoogd recidiverisico en al op korte termijn, zegt de rechtbank. Het Pieter Baan Centrum concludeerde al eerder dat de man een langdurige klinische behandeling nodig heeft.