Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel onbegrip bij omstanders na overval geldloper Noord: 'Je moet doodgeschoten worden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 maart 2016, 10.01 uur

Er was maandag veel onbegrip bij omstanders op het Olof Palmeplein in Noord na een mislukte overval op een geldloper, zo blijkt uit een bericht van de politie op Facebook.

Bij de overval was een explosief gebruikt, wat ervoor zorgde dat de omgeving ruim werd afgezet. 'Hulpverlenend als we zijn, konden wij een aantal mensen helpen om hun geparkeerde auto van het parkeerterrein af te krijgen. Andere mensen die de auto te dicht op het explosief hadden geparkeerd konden wij helaas niet helpen', schrijft de politie.

Lees ook: 'Wachten is voor ons eigen bestwil, een bom is een bom'

Dat niet iedereen geholpen kon worden door de politie leverde niet altijd vriendelijke reacties op. 'Een man maakte het zo bont dat hij begon te schelden: 'Klootzak, het is willekeur dat jij mijn auto niet wil halen! Ik MOET naar mijn auto.' Een ander schreeuwde: "Ik moet werken, ik moet echt naar mijn werk anders kom ik te laat', aldus de politie.

Vervolgt door: 'Uitleggen waarom voor deze aanpak is gekozen, bood geen soelaas. De mensen bleven boos en stonden niet open voor uitleg. Een andere politieagent stond bij een afzetlint en sprak een man aan die onder het lint doorliep. De politieagent moest het ontgelden en kreeg meteen de volgende woorden naar zijn hoofd geslingerd: 'Je moet je bek houden! Je moet doodgeschoten worden.' Op het moment dat een andere politieagent de man aan wilde spreken werd ook hij vriendelijk begroet door deze man: 'Ook jij moet doodgeschoten worden!'

Lees ook: Olof Palmeplein afgezet na poging tot overval op geldloper, explosief gebruikt

Naast de afzetting moesten ook meerdere panden ontruimd worden. Volgens de politie reageerden de meeste mensen geschrokken, maar werkten ze wel mee. 'Maar ook het omgekeerde was waar. Medewerkers van een kapperszaak vonden hun leven blijkbaar niet zoveel waard. Een klant had nog verf in haar haren zitten en dat MOEST natuurlijk uitgespoeld worden... Vraag jezelf het volgende eens af: je auto en je haren, is dat je meer waard dan je leven...???', besluit de politie.