Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM: Oververhitting door drugs en extreme seksspellen werd Magnus Jonsson fataal

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 maart 2016, 12.54 uur

De 35-jarige Zweed Magnus Jonsson die vorig jaar dood werd gevonden in een woning in West, is waarschijnlijk overleden door oververhitting na extreme seksspellen. Ook zou hij grote hoeveelheden harddrugs toegediend hebben gekregen.

De 56-jarige eigenaar van de woning in de Filips van Almondestraat staat volgende week voor de rechter in de bizarre zaak. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij een cocktail van onder andere XTC, methamfetamine, MDMA en ketamine bij Jonsson heeft geïnjecteerd. Dit zou al dan niet met toestemming van Jonsson zijn gebeurd. 

Ondersteboven
Vervolgens werd Jonsson in een latexpak gehesen en urenlang vastgebonden voor intensieve seksuele handelingen en SM-technieken. Omdat hij daarbij van tijd tot tijd langdurig met het hoofd naar beneden hing, nam zijn lichaamstemperatuur gevaarlijke hoogtes aan. De combinatie van de drugs en de hoge lichaamstemperatuur is Jonsson waarschijnlijk fataal geworden. 

De 56-jarige huiseigenaar wordt door het OM verdacht van doodslag dan wel dood door schuld. Het OM denkt dus dat hij of opzettelijk Jonsson om het leven heeft gebracht, of onvoorzichtig en roekeloos heeft gehandeld. De zaak dient 22 maart. 

Lees ook: Ook in 2014 lichaam gevonden in 'sekskamer' Filips van Almondestraat 

Volgens buurtbewoners zou het huis waar de Zweed werd gevonden regelmatig gebruikt worden als sekslocatie voor homoseksuele mannen. In dezelfde woning werd in 2014 ook een dode man aangetroffen. Hoewel het toen om een natuurlijke dood ging, is dat sterfgeval door de politie meegenomen in het onderzoek. 

'Zo'n aardige man en vriend. Verschrikkelijk'
De zaak zal in Zweden waarschijnlijk ook de nodige aandacht krijgen. Daar werd in december in de homogemeenschap geschokt gereageerd op de dood van Jonsson. 'Wij hebben een groot verlies geleden. Onze vriend Magnus is dood gevonden in Amsterdam, hij was 35 jaar oud.' Onder het bericht stroomden de verslagen reacties binnen. 'Zo'n aardige man en vriend. Verschrikkelijk.', 'Je zal gemist worden, je mooie glimlach zal voortleven', 'Bedankt Magnus, voor wat je hebt bijgedragen aan de Viking Bears'.

Lees ook: Zweedse homogemeenschap rouwt om dood 35-jarige Magnus Jonsson