Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Ook VVD'ers zien dat er een enorme druk is door toeristen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.47 uur

D66, VVD en SP zijn zeer trots op het aanvullende coalitie-akkoord, wat ze vanochtend presenteerden in het Calandlyceum.

'We zien dat de wereld veranderd is in de afgelopen twee jaar', verklaart partijleider en wethouder Eric van der Burg (VVD). 'Het toerisme neemt enorm toe.' D66-partijleider Patternotte voegt toe: 'We hadden kunnen wachten en de rit uitzingen. Maar we zien ook dat er nieuwe problemen zijn in de stad.'

Lees ook: Extra geld naar vluchtelingen en opknap wijken, toeristenbelasting omhoog

Zo wordt de openbare ruimte in wijken in Nieuw-West en Zuidoost voor veertig miljoen euro opgeknapt, komt er een fonds om vluchtelingen met een verblijfstatus aan het werk te helpen ter waarde van tien miljoen en wordt er meer geld vrijgemaakt voor de versterking van thuis- en jeugdzorg. 

Toeristen moeten meer betalen
Ook wordt er jaarlijks 4 miljoen ingezet voor een schonere stad en gaat er geld naar de handhaving van vakantieverhuur. Bovendien volgt er een lastenverlichting voor onder meer sportverenigingen en scholen. Daarentegen gaat de toeristenbelasting binnen de ring omhoog.

'Ook VVD'es zien dat er een enorme druk is doordat al die toeristen naar Amsterdam komen', stelt Van der Burg. 'Daarom hebben we ook voor de Amsterdammers gezegd dat we een lastenverlaging realiseren van 26,5 miljoen en de toeristen gaan meebetalen aan datgene wat we gaan investeren voor de Amsterdammers.'