Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pontonbrug krijgt herkansing: 'Dit gaat nooit meer gebeuren'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 maart 2016, 00.34 uur

Het weer gooide vorig jaar roet in het eten, daarom krijgt de pontonbrug op 5 mei een herkansing en kunnen Amsterdammers dus alsnog over het IJ wandelen.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog lag er maandenlang zo'n pontonbrug.  Op die manier konden mensen de overkant bereiken en aan eten komen. 'Iedereen is wel weer enthousiast om dit te gaan doen', vertelt Joost Janmaat, artistiek directeur 4 en 5 mei. 'Want dit gaat nooit meer gebeuren, na 5 mei.'

Dat zei de organisatie vorig jaar ook. Maar uitgereken op het moment dat de brug op zou gaan barstte er een hevige storm los en werd het evenement afgelast. Mensen die tijdens de oorlog over de brug liepen waren zeer teleurgesteld. 'God, wat ben ik verdrietig. Ik had me er zo op verheugd', zei een van hen toen tegen AT5.

Wie over de brug wil wandelen op 5 mei, moet aanstaande vrijdag op tijd achter de computer zitten. De vorige keer was de boel bijna meteen volledig gereserveerd. Wie toch te laat is, kan de pontonbrug wel rechtstreeks zien op AT5.