Start van hoofdcontent

Stad

nl

Marcouch: illegale criminelen eruit

18 april 2009, 13.16 uur · Aangepast 21 april 2009, 12.52 uur

De politie in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart en stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch willen twee Marokkaanse broers het land laten uitzetten.

Criminele Jeugdgroep
Reden is dat zij deel uitmaken van een criminele jeugdgroep. Een woordvoerder van de politie bevestigde zaterdag een bericht hierover in Trouw.

Geen verblijfsvergunning
De twee zijn rond de twintig jaar oud en wonen circa vijftien jaar in Nederland. Ze hebben echter geen Nederlands paspoort en zijn vergeten hun verblijfsvergunning op tijd te verlengen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zou ze nu moeten uitzetten, aldus de politie en Marcouch.

Korter dan 5 jaar
Normaal gesproken zet de IND alleen criminelen met een verblijfsvergunning uit als zij korter dan 5 jaar in Nederland zijn. Volgens de politie zijn de twee tussen twee licenties in echter ook een periode illegaal in het land geweest. Daardoor zouden ze gewoon binnen die termijn vallen.

Piet Mondriaangroep
De broers maken deel uit van de Piet Mondriaangroep, een club criminele jongeren die vaak rondhangt in de Piet Mondriaanstraat. Circa 80 procent van de leden van deze bende zou geen paspoort, maar een verblijfsvergunning hebben.

Marcouch

"Als die jongens geen Nederlands staatsburgers zijn, dan kun je je afvragen wat de zin van hun aanwezigheid hier is", zegt Marcouch in Trouw. "Het heeft ook een preventieve werking: het toont aan dat Nederland niet gastvrij is voor mensen die een gevaar vormen."