Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tientallen damherten afgeschoten in Waterleidingduinen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 maart 2016, 21.11 uur

De afgelopen weken zijn de eerste tientallen damherten afgeschoten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Jarenlang probeerde dierenliefhebbers het doden van de beesten te voorkomen, maar uiteindelijk bepaalde de rechter dat dat toch mag.

In de Waterleidingduinen leven zo'n 3.800 damherten, en dat zijn er zoveel dat het gebied bijna kaalgevreten is. De boswachters mogen per week 80 herten afschieten. Vandaag is de laatste dag. In de zomer wordt er niet op de dieren geschoten omdat de hindes zwanger zijn. Ook schieten de jagers niet in gebieden waar veel recreanten zijn.

In de herfst pakken de boswachters het geweer weer op. Dan gaan ze ook meer herten schieten Over vijf jaar mogen er niet meer dan 800 herten lopen in de Waterleidingduinen. 'Dit heeft niets met jagen te maken. Dit is gewoon efficiënt beheer. Gewoon de aantallen halen', vertelt beheerder Leo van Breukelen van Waternet.

Lees ook: Rechter: damherten mogen worden afgeschoten

Bij hoge uitzondering mocht er een cameraploeg met de jagers meelopen. Ze wilden niet herkenbaar in beeld. 'Het onderwerp staat nogal veel ter discussie. Die discussie is soms heel fel. Ze weten uit ervaring dat je dan wel voorzichtig moet zijn', legt Van Breukelen uit.