Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook opstoppingen bij hotel na vertrek Marokkaanse koning

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 april 2016, 15.21 uur

Koning Mohammed VI van Marokko is gisteren al vertrokken, maar nog steeds veroorzaakt hij overlast op de Keizersgracht. De koning had namelijk zijn inboedel uit Marokko meegenomen en dat werd vandaag allemaal weer ingeladen.

Kleding, meubels, tapijten, het leek alsof koning Mohammed VI zijn hele huis mee op reis had genomen. Op de Keizergracht, aan de achterkant van het Waldorf, zijn de bewoners de overlast spuugzat. 'We hebben ontzettend veel overlast gehad van alle vrachtwagens die hier dag en nacht voor de deur met ronkende motoren hebben gestaan. Eerst om het hele gezelschap uit te laden en vervolgens weer in te laden. En toen weer 's nachts uit te laden toen bleek dat hij toch niet weg ging', zegt bewoonster Alexandra van Ede.

'Krankzinnig, chaotisch!'
'Het was soms krankzinnig, chaotisch! Het was heel raar. We hebben dit zo nog nooit meegemaakt. Mijn vrouw is invalide en heeft een gereserveerde plaats en we konden er af en toe gewoon niet uit', zegt bewoner Hans Wiegman. 

Lees ook: Enorme gekte bij vertrek Marokkaanse koning

Taxi's reden af en aan
Ook aan de voorkant verliep het bezoek afgelopen week nogal chaotisch. Honderden mensen stonden dagenlang te roepen op straat. Auto's en taxi's reden tot diep in de nacht af en aan en blokkeerden de gracht en de bruggen. Bewoner Erik Hamoen: 'Zijn gevolg stond allemaal met auto's op de stoep, dat had het hotel ook toegestaan, daar had het hotel niks aan gedaan. En daardoor moesten alle bewoners over de straat lopen. En ondertussen zijn er heel veel automobilisten die gefrustreerd zijn en dan ineens hard achteruit rijden of hard opzij, of ineens over een stuk stoep gaan rijden. En dat is gevaarlijk.'

Lees ook: Marokkaanse koning deelt thee uit op Herengracht

Brief met excuus
De bewoners dienden klachten in bij het Waldorf en de gemeente, maar dat haalde weinig uit. Wel ontvingen ze een brief van het hotel met daarin excuses voor de overlast. Roberto Payer, de manager van het hotel, zegt op zijn beurt weinig steun te hebben gekregen van de politie en handhavers van de gemeente. Het Waldorf wil binnenkort met de gemeente en de politie om de tafel om te kijken hoe in de toekomst de overlast beperkt kan worden.

Lees ook: 'Koning is belangrijke man voor Marokkanen'

De politie zei in eerste instantie niet op de hoogte te zijn gesteld van het privébezoek van de koning; volgens hen was het vooral de verantwoordelijkheid van het hotel om de overlast binnen de perken te houden. Later kwam een woordvoerder daarop terug, de wijkagent wist wel van de komst en heeft de juiste afdeling op de hoogte gebracht.