Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie wil met Elforkani praten na uitspraken over aanstaande aanslag

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 april 2016, 15.32 uur

De politie gaat vandaag nog met jongerenimam Yassin Elforkani praten over zijn uitspraken dit weekend. Elforkani waarschuwde in Het Parool dat er binnen anderhalf jaar een aanslag zal plaatsvinden in Amsterdam.

Zelf zegt de politie goed op de hoogte te zijn van de problematiek. 'Maar we zijn zeer geïnteresseerd in eventuele nieuwe informatie die Elforkani zou kunnen hebben', zegt politiewoordvoerder Rob van der Veen. Elforkani was dit weekend en ook vandaag niet bereikbaar voor commentaar. 

Vragen in de raad
De PvdA, D66 en de VVD gaan donderdag in de gemeenteraad vragen stellen over de uitspraken. Zij willen weten of Elforkani zelf al naar veiligheidsdiensten is gestapt of dat dit de eerste keer is geweest dat hij zijn zorgen uit.

'Hij is toch wel de spreekbuis van de jongeren in de wijk, hij zegt dit niet zomaar. Deze signalen moeten we wel serieus nemen. We willen weten of er nog meer gedaan moet worden aan preventie dan de gemeente nu al doet.' Het beeld dat mensen uit de buurt informatie over dreiging zouden achterhouden, herkent Sofyan Mbarki van de PvdA niet. 'Iedereen is bezorgd'.

D66 heeft Elforkani uitgenodigd om in te spreken, het is nog niet bekend of de jongerenimam op de uitnodiging zal ingaan.

'Terroristen staan klaar'
Elforkani verwacht dat als er niets gebeurt er over een jaar of anderhalf jaar een aanslag plaatsvindt. 'De terroristische netwerken staan klaar', zei Elforkani dit weekend in Het Parool. 'Veel mensen in de wijken weten ervan, maar kiezen ervoor om hun mond te houden en deze jongeren te beschermen.' 

De uitspraken van Elforkani vielen verkeerd bij de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN). De RMMN laat weten dat er alles in het werk wordt gesteld om radicalisering tegen te gaan: 'Mensen die zich bezighouden met terreur kunnen en mogen zich op geen enkele manier veilig wanen in de islamitische gemeenschap.'