Martin Kok moet Holleeder-stukken van website Vlinderscrime verwijderen

Oud-crimineel Martin Kok moet per direct de getuigenissen uit het Holleeder-dossier van zijn website Vlinderscrime verwijderen. Dat heeft de rechter vanavond besloten in een kort geding dat was aangespannen door de Nederlandse staat. De rechtbank heeft hem een dwangsom van 5000 euro per uur opgelegd dat de stukken online staan.

Landsadvocaat Willem Heemskerk betoogde tijdens de zitting dat Kok met de publicatie van de stukken zware druk heeft gelegd op het hoger beroep van het Passageproces waarin Willem Holleeder terecht staat. Bovendien heeft hij alle namen van betrokkenen online 'geknald, zonder na te denken wat nou handig is.' Hierbij bijvoorbeeld te denken aan de namen van de griffier en de rechter-commissaris, aldus Heemskerk.

De veiligheid van zussen Sonja en Astrid Holleeder en ex-vriendin Sandra den Hartog zou bovendien in het geding zijn. Op welke manier wilde Heemskerk vanwege de openbaarheid van de zitting niet zeggen. Volgens de landsadvocaat was het Kok enkel om media-aandacht te doen.

'Kwaad is al geschied'
Advocaat Rutger van Veen van Kok pleitte dat het kwaad al is geschied. Vlinderscrime heeft sinds gisteren al 150.000 bezoekers naar aanleiding van de stukken gehad. Bovendien hebben tal van andere media aan de hand van de stukken gepubliceerd. 'Iedereen moet weten dat Holleerder moeders, zussen en kinderen bedreigt', zo zei Kok in de rechtszaal. 'We zitten hier ook nooit om een journalist te vervolgen omdat ie de troonrede heeft gelekt. Terwijl dat elk jaar gebeurt', zo vervolgde Van Veen.

De rechter was echter van mening dat het openbaar maken van de stukken de waarheidsvinding bedreigt en dat dit zwaarder weegt dan de vrijheid van meningsuiting. De rechter denkt niet dat het zinloos is om de stukken te verwijderen, ondanks dat het al door velen is gelezen. Het plaatsen van enige informatie of openbaar maken op andere manier wordt voor zes maanden verboden. Van Veen heeft aangegeven in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.