Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Liquidatieteam' Knokkestraat hoort eis: 'Morgen gaan we hem pakken'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 april 2016, 13.45 uur

Het is vandaag de tweede dag van wat inmiddels de 'Knokkestraat-zaak' genoemd wordt. Vier jongemannen werden in februari vorig jaar in de Knokkestraat klemgereden toen ze in een BMW vol zware wapens op weg leken te zijn naar een liquidatie.

Lees ook: Piepjonge verdachten Knokkestaat laten weinig los: 'Kan me mijn kop kosten'

Want wat waren Youssef O., Kamal O., Rami M. en Zakaria Z. van plan met twee kalasjnikovs, een pistoolmitrailleur en een jerrycan benzine? Zelf claimen ze de auto slechts als klusje te hebben opgehaald. De klus zou de vier 1000 euro opleveren, de opdrachtgever houden ze angstvallig stil.

Afgehakt hoofd als waarschuwing?
De zaak heeft met de gruwelijke liquidatie van Nabil Amzieb, een vriend van de vier, nog een extra lading gekregen. Zijn hoofd werd vorige maand, op de dag van een eerdere pro formazitting voor shishalounge Fayrouz neergelegd. De vier weigerden maandag ook maar iets prijs te geven over voor wie de auto bestemd zou zijn. 'Ik ben zeker bang, ik wil niet dat mijn moeder straks een afgehakt hoofd voor de deur ziet liggen', zei er één. 'Dit zijn geen mensen waar u een potje mee kunt knikkeren.'

Lees ook: 'Paniek in onderwereld na vondst hoofd Nabiel Amzieb'

abc5media_image_1

'Morgen gaan we hem afmaken'
Het is het Nederlands Forensisch Instituut gelukt om gecodeerde Blackberry's te kraken. In de onderwereld waande men zich veilig, maandag werd er al een tipje van de sluier opgelicht over wat er onderling door verdachten zou zijn gezegd. 'Niffo betaalt 25 duizend voor een actie die door 5 personen gedeeld moet worden', 'We hebben nu iets onder zijn auto geplakt. Als het nodig is, laten we 'Snor' hem lokken', 'Morgen of overmorgen gaan we hem pakken/afmaken' en 'Hoe dan? Waar dan? We moeten toch eerst wegen bekijken/scannen?'

Lees ook: [Video] Spectaculaire undercoveractie leidde tot aanhouding Knokkestraat 

Vandaag komt het Openbaar Ministerie met de strafeis. Vanmiddag volgen de pleidooien van de advocaten van twee van de verdachten. Verslaggever Mark Schrader is voor AT5 bij de zaak en doet vanaf 09.00 uur verslag op Twitter van de ontwikkelingen in de rechtszaal: