Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Meerderheid tegen associatieverdrag, Amsterdamse stemmers wél voor

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 april 2016, 13.38 uur

Nederland lijkt woensdag tegen het associatieverdrag met Oekraïne te hebben gestemd. Wel lijkt een kleine meerderheid van de Amsterdamse kiezers voor het verdrag te zijn.

Ruim een kwart van de kiesgerechtigden (ruim 156.000) in Amsterdam is woensdag gaan stemmen. De opkomst bedroeg 26,8 procent. Van hen is meer dan de helft voor het associatieverdrag met Oekraïne, namelijk 52,5 procent. 46,3 procent is tegen. Woensdagmiddag om 13.00 uur lag het opkomstpercentage op 6,5 procent, 5 uur later was dat 13,7 procent.

Lees meer: Oekraïne referendum: 'Laten we maar eerst wat aan de ouderen doen'

'Trots op Amsterdam'
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte zegt blij te zijn met de stem van Amsterdam: 'De republiek Amsterdam lijkt wel voor een verdrag te zijn met de republiek Oekraïne. Ik ben trots op de stad en op onze campagne.' Paternotte zegt dat de landelijke uitslag wel door het kabinet serieus moet worden genomen. Hij noemt de voorlopige landelijke uitslag 'heel jammer.'

Rutte
Premier Mark Rutte maakte woensdagavond duidelijk dat de Nederlandse handtekening onder het Europese samenwerkingsverdrag met Oekraïne er nu niet zonder meer komt. Rutte hield nog een slag om de arm, omdat twee uur na sluiting van de stembureaus nog steeds niet duidelijk was of het referendum geldig is. Daarvoor moet de opkomst boven de 30 procent van de kiesgerechtigden liggen. Uit de jongste prognose bleek een percentage van ongeveer 32 procent.