Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van der Laan: 'Gewoon schieten' bij opsporing aanslagpleger

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 april 2016, 19.25 uur

Volgens burgemeester Eberhard van der Laan zijn er teams opgeleid en stand by die razendsnel kunnen ingrijpen, mocht er een terroristische aanslag in de stad plaatsvinden. Zij zijn getraind om 'binnen zo kort mogelijke tijd een terrorist uit te schakelen'.

'Vroeger moest je je voorbereiden op een gijzeling. Tegenwoordig moet je je er op voorbereiden dat er een aanslag gepleegd wordt. Een terrorist wil binnen zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk mensen dood maken. Dus jij moet in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk weerstand bieden en die mensen kunnen uitschakelen', zo zei Van der Laan tijdens de raadscommissie Algemene Zaken.

'Ik kan hier niet te veel over zeggen, maar er zijn hier grote stappen in gemaakt in Amsterdam. En als diegene die het in z'n hoofd haalt om hier een aanslag te plegen in de kortst mogelijke tijd geconfronteerd wordt met mensen die geen plan van aanpak nodig hebben, geen onderhandeling beginnen, geen praatjes hebben, maar gewoon schieten', voegt Van der Laan er nog aan toe.

Lees ook: 'Als ik concrete signalen had was ik wel naar de politie gegaan'

De burgemeester reageert in de raadscommissie op de uitspraken van jongerenimam Yassin Elforkani. Volgens de imam zal er binnen anderhalf jaar een terroristische aanslag in de stad zal zijn als er niet snel wordt ingegrepen op radicalisering. Van der Laan wijst er op dat voor iedereen een vrijheid van meningsuiting geldt, maar dat het niet nodig is mensen onnodig 'op te fokken'. 'Hij vertelde niks nieuws. Maar hij vertelt wel wat we allemaal al weten. Er kan ook hier een aanslag plaatsvinden', zegt Van der Laan. Volgens de burgemeester gebeurt er al heel veel in de strijd tegen radicalisering. Maar over een aanslag in de stad is Van der Laan ook helder: 'Die komt er echt wel een keer.'

Lees ook: 'Uitspraken jongerenimam Elforkani grote belediging'

Uit het interview met Elforkani komen verder geen nieuwe zaken naar voren, meent Van der Laan. 'Er radicaliseren mensen. Dat is bekend.' Er zijn nu vijftig personen in de stad die in beeld zijn zegt Van der Laan. Bij het in de gaten houden van deze mensen wordt onder meer gebruik gemaakt van 'sleutelfiguren uit de moslimgemeenschap' en een 'strategisch netwerk van professionals'. 

Lees ook: Politie wil met Elforkani praten na uitspraken over aanstaande aanslagen
Bekijk ook: Het gesprek met de Burgemeester