Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Grote buitenlandse steden informeren naar Amsterdams Airbnb-beleid'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 14.36 uur

Een flink aantal grote buitenlandse steden heeft de afgelopen tijd geïnformeerd naar het Amsterdamse Airbnb-beleid. Toch is er nog altijd ferme kritiek op de particuliere vakantieverhuur in de stad.

Onder meer Tokio, Berlijn, Barcelona en San Francisco klopten aan bij de gemeente om te informeren naar de afspraken die Amsterdam met Airbnb heeft gemaakt. Deze afspraken leverden de stad in 2015 5.5 miljoen euro aan toeristenbelasting op. Amsterdam is hiermee 'een voorbeeld voor velen', meent wethouder Laurens Ivens (Wonen).

Maar dat mag dan volgens SP'er Ivens zo zijn, oppositiepartijen GroenLinks en PvdA zijn een stuk kritischer. Deze twee partijen willen dat Amsterdammers in de toekomst hun woning niet langer zestig, maar slechts dertig dagen per jaar via Airbnb mogen verhuren. Airbnb drijft de prijzen van huizen in de stad namelijk nóg verder op, menen de twee partijen. 'Het zorgt er voor dat er nog minder huizen beschikbaar zijn om in te wonen', stelde PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman woensdagmiddag. 

Zakcentje
Maar zorgt zo'n regel écht voor meer beschikbare huizen en minder overlast? D66 en de VVD denken van niet. 'Wij denken vooral dat goedwillende Amsterdammers hiermee een prikkel krijgen om de regels te overtreden', stelt D66-raadslid Reinier van Dantzig. 'Toeristen brengen geld op', vult VVD'er Daniel van der Ree aan. 'Ook voor de eigenaar van een huis.'

Of de verhuurperiode überhaupt teruggebracht kan worden is overigens nog niet zeker. 'De eerste juridische verkenningen gaven aan dat dit niet kan', stelt wethouder Ivens. Hij wil dan ook aanvullend juridisch onderzoek laten doen. Wel komt er meer geld beschikbaar voor de handhaving van de huidige zestig dagennorm.