Start van hoofdcontent

Stad

nl

Communicatienetwerk dat viertal Knokkestraat gebruikte uit de lucht gehaald

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 april 2016, 23.43 uur

Politie en het Openbaar Ministerie hebben een groot versleuteld communicatienetwerk uit de lucht gehaald, naar eigen zeggen het grootste voor criminelen in Nederland. Het werd onder meer gebruikt door de verdachten in de zaak 'Knokkestraat'.

Nederlandse criminelen en mogelijk ook criminelen in het buitenland communiceerden via de inmiddels platgelegde servers met elkaar. Communicatie tussen verdachten van georganiseerde misdaad was hierdoor voor opsporingsdiensten niet of nauwelijks zichtbaar of hoorbaar.

In Nijmegen is een man aangehouden. Zijn bedrijf leverde de aangepaste smartphones met specifieke encryptiesoftware, Pretty Good Privacy (PGP) genaamd. Zo'n aangepaste telefoon kostte ongeveer 1500 euro. Voor het afgeschermde dataverkeer had het bedrijf eigen specifieke servers in gebruik.

Lees ook: Deskundige NFI vreest Benaouf A. en wil niet herkenbaar getuigen

Ook in Canada is een server buiten gebruik gesteld. Net als van de Nederlandse servers is ook van die server alle informatie gekopieerd. Dat betekent volgens politie en justitie dat ze zicht krijgen op de onderlinge communicatie tussen leden van criminele groepen.

In de lopende rechtszaak rondom een volgens justitie verijdelde liquidatie in Amsterdam (februari 2015) spelen versleutelde Blackberry's een belangrijke rol. De vier verdachten in deze zaak werden in de Knokkestraat klemgereden. Ze communiceerden volgens justitie via het zogenoemde PGP-netwerk.

Lees ook: Gesprekken 'liquidatieteam': 'Morgen gaan we hem vegen'

Zeker twee van de in beslag genomen Blackberry's zijn afkomstig van de firma Ennetcom, zo bleek begin deze maand tijdens de rechtszaak tegen de vier verdachten. De eigenaar van Ennetcom werd vandaag aangehouden in Nijmegen.

Bij een van de verdachten in de zaak rondom de 'Knokkestraat' werd ook een aantal peilbakens, volgsystemen, gevonden. Ook die waren afkomstig van een vestiging van Ennetcom in Arnhem. 

'PGP-blackberry's geen bewijs'
Johan Mühren, de advocaat van een van de verdachten in de zaak van de Knokkestraat, betoogde tijdens de rechtszaak dat de gesprekken uit de PGP-Blackberry's moeten worden uitgesloten als bewijs. Hij stelt dat de huidige wetgeving een dergelijk onderzoek niet toe laat. Simpel gezegd: de politie mag een klassieke mobiele telefoon doorzoeken, maar een PGP-Blakberry niet, wat betreft de raadsman. De rechtbank moet daar nog een beslissing over nemen.

De uitspraak in deze zaak is op 11 mei.