Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zorgen over dalende aantal huurhuizen in de stad

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 april 2016, 20.00 uur

Een klassieke confrontatie donderdag in de gemeenteraad over het dalende aantal sociale huurwoningen in de stad. Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks maken zich zorgen en willen dat SP-wethouder Ivens nieuwe afspraken gaat maken met de woningcorporaties.

In 8 buurten in Amsterdam, onder meer in het Centrum en op IJburg is het percentage sociale huurwoningen onder de 35% gezakt. Fractievoorzitter van de PvdA, Marjolein Moorman wil dat er wordt ingegrepen: 'Stop nu met verkoop in die gebieden waar heel weinig is, en waar veel mensen willen wonen, wachtlijst die meer dan 13 jaar is.' Ook de eigen partij van wethouder Ivens, de SP, maakt zich zorgen. 'De trend is slecht, de trend is zorgelijk, en moet worden gekeerd', aldus Erik Flentge.

Te vrijblijvend
Wethouder Ivens gaf aan best met de corporaties te willen praten: 'Ik zal een extra oproep aan de corporaties doen.' Maar GroenLinks en de PvdA vinden zo'n oproep veel te vrijblijvend. Zij willen dat de wethouder zich harder opstelt in de gesprekken met woningcorporaties. Wordt vervolgd dus.