Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Documentaire over leven Ben Sajet op AT5

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 april 2016, 12.54 uur

Op 22 april wordt in Amsterdam het Ben Sajet Centrum geopend. Het is een plek waar wetenschappers en mensen uit de zorgpraktijk bij elkaar komen om de zorg in de stad te verbeteren. Ziekenhuizen, Universiteiten en zorginstellingen doen mee.

Maar wie was Sajet precies? AT5 dook in het boeiende leven van deze arts, die bijna een eeuw leefde en dingen deed waar anderen honderden jaren over zouden doen. Naast arts was Sajet geleerde, socialist, zionist, zat hij veertig jaar in de gemeenteraad en hij was lid van provinciale staten.

AMC
Sajet stond aan de basis van het AMC. Hij deed onderzoek naar verschillende besmettelijke zieketen in de stad en hielp om ze uit te roeien. Hij startte met zorgtehuizen voor ouderen en verstandelijk gehandicapten. Sajet zat tot zijn 85ste nog in diverse besturen. Hij kreeg de gouden medaille van de stad, een eer die slechts de groten der aarde ten deel viel, denk bijvoorbeeld aan Winston Churchill.

Tegenslagen
Maar het leven van Sajet was niet één groot succesverhaal. Hij groeide op tussen de ratten in één van de vuigste buurten van Amsterdam. Als Joods arts kende hij in de Tweede Wereldoorlog grote persoonlijke tegenslagen. Het levensverhaal van Ben Sajet wordt verteld in de documentaire 'Ben Sajet; Als u het wilt is het geen sprookje', waarin onder meer zijn kleinzoon Daniel Sajet aan het woord komt. 

Ben Sajet; Als u het wilt is het geen sprookje is te zien op AT5 op onderstaande tijdstippen. De documentaire is ook online te zien via AT5.nl.

Uitzendtijden:
Vrijdag 22 april om 19.15 en 23.15
Zaterdag 23 april om 10.15 en 20.15
Zondag 24 april om 12.15 en 23.15