Start van hoofdcontent

Stad

nl

Duizend woningen en middelbare school op plek Bijlmerbajes

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 april 2016, 18.14 uur · Foto: Rijksvastgoedbedrijf

Als het aan het stadsbestuur ligt, komt op de plek van de Bijlmerbajes een 'nieuw stuk stad' met ruimte voor 'minimaal duizend woningen'.

De Bijlmerbajes wordt op 1 juli 2016 gesloten en daarna wordt de hele gevangenis als een geheel verkocht. Aan wie is nog niet duidelijk, maar het stadsbestuur heeft deze week bepaald waar de plannen van potentiële kopers ongeveer aan moeten gaan voldoen.

Lees ook: Te koop: Zes karakteristieke woontorens met ruime binnentuinen

Er  is ruimte voor 135.000 vierkante meter aan vloeroppervlak bebouwing, waarvan minstens 70 procent uit woningen zal moeten bestaan . Dat zouden minimaal duizend woningen moeten zijn. Ook moet er een middelbare school komen. Het gebied wordt met een tunnel onder het spoor verbonden met de wijk Amstelkwartier.

Nu de uitgangspunten van het stadsbestuur bekend zijn, kunnen belanghebbenden bezwaar maken. Het plan wordt daarna aan de gemeenteraad voorgelegd. Naar verwachting moet de verkoop in 2017 rond zijn. 'Zowel de prijs als de kwaliteit van de plannen bepalen de selectie van de koper', meldt de gemeente.