Start van hoofdcontent

Stad

nl

Samenvatting: Zo vierde Amsterdam Koningsdag 2016

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 april 2016, 18.43 uur

Er werd slecht weer voorspeld. Kou, regen, hagel. Maar dat bleef grotendeels uit. Over het algemeen was het een zonnige en rustige Koningsdag.

Door de voorspelling van het slechte weer bleef een enorme bezoekersstroom uit en kwamen alle feestjes wat laat op gang. Maar dat maakte het niet minder gezellig in de stad. 

Al vroeg in de ochtend wisten de verkopers van tweedehands spullen hun gereserveerde plekje te vinden. Eén man zat de avond van te voren zelfs al op zijn plekje aan de Apollolaan. In de stromende regen op een klapstoeltje. Hopend zijn goede plekje bezet te houden. Maar de volgende ochtend was hij toch verdwenen. Mensen hadden hem rond 06.00 uur naar huis zien gaan. Het verkopen zelf zit niet iedereen in het bloed. Het wordt helemaal lastig als je geen Nederlands of Engels spreekt. 

abc5media_video_3

Later op de middag begon de stad echt vol te stromen. Sommige mensen kwamen voor het fijne, zonnige weer helemaal vanuit het koude en kille Zuiden afgereisd naar Amsterdam. Zoals gebruikelijk was de Jordaan weer een van de gezelligste plekjes om te zijn, maar ook een van de drukste. Spelletjes, muziek en oranjebitter zorgden voor een prima sfeer in de bekendste wijk van de stad. 

abc5media_video_2

Ondanks dat er af en toe een buitje viel, zat de sfeer op de vrijmarkt bij het Reigersbos in Zuidoost er goed in. Mensen hadden hun mooiste oranje-outfits uit de kast getrokken en de verkoop van de spullen verliep beter dan verwacht. Ook op de Linneausstraat in Oost lieten ze zich niet afschrikken door de slechte weersvoorspellingen. Ballonnen, een gekroond hondje en een fles wijn zorgden daar voor een gezellige Koningsdag. 

abc5media_video_4

De grotere festivals vonden vooral plaats aan de rand van de stad. Zoals Kingsland dat op het parkeerterrein van de RAI werd gehouden. AT5 was hier aanwezig en zond delen van het feestje live uit via Facebook.

abc5media_video_1

Wil je de uitzendingen van Koningsdag nog eens rustig terugkijken? Dat kan. Check even onze uitzending gemist pagina.