Start van hoofdcontent

Stad

nl

Moordenaar Van Gogh uit extra beveiliging

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 april 2016, 11.45 uur · Foto: redactie

De moordenaar van Theo van Gogh moet uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught worden geplaatst. Dat heeft de beroepscommissie van de Raad voor strafrechtstoepassing en jeugdbescherming (RSJ) besloten. Mohammed B. zit een levenslange gevangenisstraf uit.

In februari van dit jaar ging hij in beroep tegen de verlenging van zijn verblijf in de EBI, waar hij ruim tien jaar zit. Volgens de raad staat zo'n langdurig verblijf op gespannen voet met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

'Gedetineerde houdt er vanuit zijn geloofsovertuiging radicale ideeën op na. Er zijn echter alternatieve detentiemogelijkheden aanwezig waarin hij geplaatst kan worden met behoud van individueel op hem afgestemde maatregelen. Zo nodig kan ook van hieruit het eventueel uitdragen van zijn radicale opvattingen aan banden worden gelegd', aldus de raad, die stelt dat er een begin is van een positieve ontwikkeling bij B.

In de EBI zitten gevangenen met een extreem vluchtrisico of gevangenen die als ze ontsnappen een onaanvaardbaar maatschappelijk risico vormen. De raad zegt er geen concrete informatie is dat dit bij B. nog het geval is.